Život

Podsetnik za „odrasle“: Maniri lepog ponašanja za stolom

Vreme slava i slavlja je uveliko počelo. Često smo domaćini, još češće gosti, pa je korisno podsetiti se osnovnih pravila lepog ponašanja tokom obedovanja. Većina pravila se uči i savladava u detinjstvu, ali do zrelog doba se mnoga od njih zaborave.

Da bismo se i za stolom ponašali „po protokolu“, trebalo bi prvo da znamo da se za stolom treba opustiti ali i sedeti uspravno, ne naginjati se previše unazad niti napred. Laktovi su uz telo, i nikada ne bi trebalo da dodiruju sto. Pri jelu laktove treba držati uz telo. Dok ne jedete, šake možete držati na stolu ili u krilu.

Ako se desi da vam nešto od hrane padne iz tanjira na sto, možete kašikom ili viljuškom to odložiti na ivicu vašeg tanjira. Ako nešto od hrane baš morate da sklonite iz usta nemojte to raditi u salveti nego u kašiku ili viljušku i odložite na ivicu svog tanjira i po mogućstvu pokrijte nekom drugom hranom sa tanjira.

Ako vam nešto od pribora padne na pod, dajte signal domaćinu ili konobaru (ukoliko se nalazite u restoranu) da vam taj deo pribora zameni čistim. Nemojte podizati prljavu viljušku i vraćati je na sto.

Nikada nemojte soliti ili biberiti jelo pre nego što ga probate. To je velika uvreda za kuvara ili domaćicu/domaćina. Nikada nemojte začiniti jelo ili salatu u posudi koju bi trebalo da delite sa drugima. Svoju kreativnost ostavite za svoj tanjir.

Ne srčite supu iz kašike. Zahvatajte supu kašikom od sebe i srkućite sa ivice kašike. Ako je previše vruća zadržite je na kašici dok se ne ohladi, ne duvajte u kašiku da biste je ohladili. Možete je lagano mešati u tanjiru ili činiji.

Ako bilo šta izađe iz vaših usta osim reči, izvinite se tiho (nikome posebno) i prinestite salvetu ustima. Ako nešto prospete, ne pravite dramu od toga. Ako se to i desi, nastojte da pozovete konobara ili zamolite domaćicu ili domaćina da pomogne da popravite štetu. Nemojte pokušavati da sa nečije odeće vi skidate fleku. Ostanite prisebni i hladnokrvni jer to može svakome da se desi.

Foto: Pixabay

Nastojte da jedete istim ritmom kao i domaćin, tako da završite sa jelom otprilike u isto vreme. Ne ostavljajte tragove ruža na bilo čemu, ne spuštajte na sto stvari kojima tamo nije mesto (tašnu, novčanik, papire, ključeve ili mobilni telefon), ne pušite za stolom pre nego što svi završe desert i ne stigne kafa, ako je pušenje uopšte dozvoljeno.

Nemojte da odgurnete tanjir kada završite sa jelom, ostavite tanjir tamo gde jeste, a pribor odložite na tanjir (paralelno nož i viljušku i pod uglom 11,25 ili 10,20) sa drškama ka vama, a oštricom noža okrenutom na unutrašnju stranu i vrhovima viljuške nadole. Kašiku ne treba ostaviti u činiji za supu nego na tanjiru za serviranje.

Ne zaboravite da je lepo ponašanje za stolom važan deo ukupnog utiska o vama.

Izvor: Iz knjige „Diplomatski protokol“ autora Zorana Veljića

Slični članci

Back to top button