
LifeStyleZdravlje, lepota i ishrana
Koje namirnice je najbolje jesti pre konzumiranja alkohola?
“Manje vina, manje vina”, govorio je mali Tadija u legendarnom filmu “Varljivo leto ‘68”. Ali, kada ovakvi saveti ne pomažu, korisno je znati šta je dobro jesti pre nego što popijemo “puno vina” ili drugog alkohola, kako bi se ublažio efekat prekomerne konzumacije.
10 namirnica koje se preporučuju kao najbolja „podloga” za alkohol su:
- jaja, koja su bogata proteinima i odlažu apsorpciju alkohola, istovremeno sprečavaju i noćna prejedanja;
- banana sprečava neravnotežu elektrolita i održava hidriranost;
- ovas je pun vlakana i proteina i poboljšava funkciju jetre;
- losos, koji je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u smanjenju štetnih efekata alkohola i preveniraju upale u mozgu;
- grčki tip jogurta je bogat proteinima, ugljenim hidratima i mastima i stoga usporava apsorpciju alkohola;
- borovnice su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti jetre od oštećenja izazvanih konzumiranjem alkohola;
- avokado, koji je bogat kalijumom i pomaže kod uravnoteženosti elektrolita;
- cvekla sadrži antioksidanse koji poboljšavaju funkciju jetre;
- orašasti plodovi i semenke su bogati vlaknima, proteinima, magnezijumom, kalijumom i kalcijumom, što sve pomaže kod smanjenja efekata alkohola;
- slatki krompir, koji sadrži mnogo složenih ugljenih hidrata, koji pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi.