
Kako prepoznati kvalitetno povrće i voće?
Truo krompir ili trula jabuka, scena je koju je svako imao nekada u svom domu po dolasku iz kupovine. Da bi se izbegla nemila iskustva sa loše odabranim proizvodima, dobro je voditi se pravilima starih znalaca kupovine na zelenim pijacama.
Prvo pravilo – kupovati povrće i voće kome je upravo sezona. U zimskom periodu birati duboko zamrznuto (grašak, boranija, brokoli i dr.).
Drugo pravilo – povrće i voće ne treba da bude prezrelo, ali ni zeleno.
Treće pravilo – povrće i voće treba da bude sveže i iz našeg okruženja. Kada kupujete, uzmite namirnicu u ruku, blago je stisnite. Ako je jedro i tvrdo, znači da je sveže. Na primer, jabuka treba da ima glatku koru, ne naboranu i smežuranu, i čvrsto mirisno meso. Sveža šargarepa treba da je čvrsta i prava, ne deformisana i mlitava. Blitva i spanać treba da budu sitnijih listova, ne mnogo zelene boje, nikako sparušeni. Plodovi ne bi smeli biti s mehaničkim oštećenjima, flekama, plesnivi i slično. Naprotiv, treba da budu kao da su sada ubrani.

Četvrto pravilo – voće i povrće je bolje kupovati češće u manjim količinama, nego ređe u većim količinama. Šargarepa, peršun i cvekla su neke od namirnica koje brzo pokazuju znake kvarenja, te na njih treba posebno obratiti pažnju pri kupovini.
Povrće i voće treba prati i čistiti neposredno pre pripremanja i konzumiranja, kako bi bila sačuvana njegova biološka vrednost. Na primer, krompir oguljen pa stavljen u vodu, ili povrće i voće koje stoji izvesno vreme izgubi dobar deo vitamina, minerala i drugih osetljivih i u vodi rastvorljivih sastojaka.
Sa pažnjom birano i sa pažnjom tretirano povrće i voće pravi je recept za zdraviji život.