
Kvorum kutakZanimljivosti
Najbolje kombinacije hrane i vina
Nesumnjivo da je vino, kao piće bogatog ukusa, zaslužno za dobro raspoloženje za trpezom, ali isto tako ono pojačava apetit, menja ukus hrane, tačnije, čini je ukusnijom, i daje neprevaziđene gastronomske doživljaje. Za vrhunsko uživanje u vinu i u ostaloj hrani potrebno je znati karakteristike i specifičnosti svake vrste vina.
Za proverene kombinacije hrane i vina smatraju se sledeće:
- hladna predjela se kombinuju sa belim vinima, ali ona hladna predjela koja sadrže jaja ili meso bolje se kombinuju sa crnim vinima;
- topla predjela se kombinuju sa punijim i jačim belim vinima, koja imaju naglašena aromatična svojstva, ali je moguće koristiti i slabija crna vina;
- sirevi se kombinuju sa belim i roze vinima, zavisno od toga da li se poslužuju kao predjelo ili kao deo glavnog jela; uz dimljene i tvrde sireve služe se crna vina;
- uz supe se služe jača bela vina;
- uz bela mesa se serviraju bela vina, dok uz crvena mesa idu crvena vina;
- riba traži bela vina, sa izuzetkom masnije ribe, uz koju se služe visoko kvalitetna crna vina;
- uz dezerte se služe poluslatka i slatka vina.
Autor: Kvorum.rs